21 Януари 2019
  БГ
Untitled Document
Българските компании имат достъп до румънския капиталов пазар
     
 

Българският и румънският централни депозитари сключиха споразумение за сътрудничество

София, 15 май 2012 г. – Днес на официална церемония в София, изпълнителните директори на българския и румънския централни депозитари сключиха дългоочаквано споразумение за сътрудничество. Според подписания от Иван Димов и Адриана Танасою, изпълнителни директори на двата депозитара, документ, български компании вече може да се търгуват в Румъния и следователно да имат достъп до румънския капиталов пазар.

Г-н Иван Димов, изпълнителен директор на Централен депозитар, коментира сключеното споразумение: “Румънският депозитар е първата чуждестранна депозитарна институция, член на Централен депозитар АД. Директната връзка между двете институции ще даде възможност за осъществяване на двойни и крос листвания на емисии при ниски финансови разходи за емитентите. Предвиждаме да се извършват сделки на двата пазара с възможност за трансграничен сетълмент.” 

Г-жа Адриана Танасою, изпълнителен директор на румънския депозитар, отбеляза: “Много сме щастливи, че вече можем да си партнираме с Централен Депозитар и ще можем да изградим цялостна и устойчива сетълмент връзка с българския фондов пазар. С тази инициатива ние създаваме електронен мост на Дунав, който ще даде възможност за нови услуги за финсовите общности в двете страни.” 

 
     
  >  
     
   
     
     
     
     
     
     
     
     
   
 

 

 
     
   
 
   
iso iso
 
 
iso iso